El raïm: la clau d'un bon vi

25/05/2018

El raïm: la clau d'un bon vi

El raïm és la peça indispensable que marca la diferència entre un tipus de vi i un altre perquè a la pell del raïm es produeixen la majoria de sabors i aromes. Ara us explicarem les principals varietats cultivades a Catalunya, ja que és on es troba la nostra bodega Vins Can Mas.

Merlot

Encara que procedeix de Bordeus, aquesta varietat de cep negre es cultiva principalment a Catalunya, Alacant, Múrcia, Osca i Navarra perquè s'adapta molt bé a qualsevol tipus de sòl. Els vins produïts amb aquest raïm tenen un gust suau en boca i és un dels raïms més aromàtics on destaquen els aromes d'eucaliptus, tabac, fruits silvestres i xampinyó.

Carinyena/Samsó

És difícil comprar vi de la varietat Carinyena o Samsó perquè al tindre poca acidesa i un baix nivell d'oxigenació s'utilitza per a complementar a altres varietats com la Garnatxa i l'Ull de llebre però és poc aromàtic encara que té molt de color i cos. A banda de Catalunya també es cultiva a La Rioja i a Navarra.

Monestrell

El Monestrell és una varietat cultivada a Llevant, Albacete i Catalunya que produeix vins de cep negre molt aromàtics amb un gust de panses i d'un color intens. Per poder envellir bé ha d'unir-se a altres varietats, a més sol emprar-se amb varietats d'evolució lenta.

Garnatxa

Pots comprar vi d'aquesta varietat en negre o en blanc però depenent del tipus de Garnatxa el vi adquireix una olor i un color diferents. Si és tintorera, el vi serà d'un color roig fosc intens i amb un gran cos però s'oxida amb facilitat, cosa que fa que es combini amb altres vins. Si és blanca, el vi serà de color groc, el seu aroma afruitat o floral amb un gran cos i la seva acidesa és la mateixa que la garnatxa tintorera.

Macabeu

Aquesta varietat de cep blanca té un color groc pàl·lid i els aromes més notables d'aquest vi són la poma i el préssec. Podem trobar-ho com a mono varietat però també s'empra com a base i es barreja amb el Parellada i el Xarel·lo per a fer cava.