Aspectes a tenir en compte per triar el vi adequat

11/04/2018

A l'hora d'escollir el vi adequat és possible que sorgeixin alguns dubtes. Això es deu al fet que existeixen diverses varietats de raïms i diferents volums d'alcohol, entre altres aspectes.

La qüestió del preu no és massa fiable, i per norma general no té perquè coincidir un elevat preu del vi amb la seva qualitat, ja que el vi més bo disposa d´un preu bastant assequible. La importància rau en el sentit del gust i l'olfacte, si el vi agrada en la primera impressió, possiblement sigui el vi adequat.

 

El color del vi

Els vins es divideixen en tres colors: negre, blanc i rosat. El vi negre és aquell que s'obté del raïm negre. Aquest tipus de vi destaca com un vi seriós i dels més valorats i se sol acompanyar d'embotits, carns rostides i plats considerats contundents.

Els vins blancs s'obtenen a partir dels raïms blancs i, encara que en uns altres temps no eren tan benvolguts, en l'actualitat disposen del mateix prestigi i qualitat que el vi negre. Nosaltres aconsellem prendre aquest tipus de vi amb amanides, entrants lleugers, peixos i verdures. El vi blanc escumós és perfecte per acompanyar amb unes delicioses postres.

Els vins rosats s'obtenen dels raïms negres, encara que en ocasions provenen de la barreja de raïms negres i blancs. Un bon vi rosat no tindria gens que envejar a qualsevol altre vi i combina a la perfecció amb postres, amanides i petits aperitius.

 

La edat del vi

El vi jove sol ser una mica més àcid de l'habitual però es converteix en l'acompanyament ideal per a barbacoes i menjars familiars. El conegut com a vi de l'any pot ser exquisit i tenir molts seguidors al mercat.

El vi de criança necessita almenys un any madurant en barrica de roure i disposa de les mateixes propietats que el vi jove, encara que més accentuades, amb una acidesa menor sense arribar a eliminar-se.

El vi reserva porta un període de maduració d'almenys un any en barrica de roure i mínim dos anys en ampolla. El vi reserva destaca per la seva aroma, color i profunditat en el sabor. Els aconsellem per a ocasions especials i per convertir les vetllades en un moment inoblidable. El vi gran reserva requereix més de dos anys de maduració en barrica de roure. Únicament les millors collites converteixen un vi en gran reserva.